Прокурори влязоха в президентската институция. Екипи на Специализираната прокуратура и на военно-окръжната

...
Прокурори влязоха в президентската институция. Екипи на Специализираната прокуратура и на военно-окръжната
Коментари Харесай

Прокурори претърсваха часове наред кабинети в президентството

Прокурори влязоха в президентската институция. Екипи на Специализираната прокуратура и на военно-окръжната прокуратура, съпровождани от чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и на Бюрото за отбрана към основния прокурор часове наред претърсваха кабинети в Президентството.

Доколкото съм осведомен се организират дейности по претърсвания и изземвания в два кабинета в постройката на президентската институция, съобщи единствено минути по-късно самият главен прокурор Иван Гешев, който е на посещаване в Габрово, където тече полицейска акция против битовата престъпност.

От думите на основния прокурор се разбра, че държавното обвиняване е получило разрешение от съд, с цел да предприеме тези дейности. " По едно от делата на военно-окръжна прокуратура консултант на президента показва непринудено материали с гриф по Закона за отбрана на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е проверяващите да видят какво има още в тази каса. Едва ли може да се разчита на положителната воля на това лице ", съобщи Гешев и добави, че нерегламентирано са били изнасяни секретни материали.

" Вчера президентът ни прикани. Президентът да реши какво желае. Една седмица споделя, че няма доверие на прокуратурата. Сега ни приканва нещо да действаме. Какво да ви кажа, политически мнения. Като обясни позицията си дали ни има доверие, или ни няма, тогава мога да разясня. Сега и аз съм обезверен и колеблив и малко изумен ", разяснява още основният прокурор.

" Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за отбрана на очевидците и поемни лица са показали предписание от Софийски боен съд и определение от Специализирания углавен съд за претършуване на кабинети в президентската институция ", оповестиха от президентския прессекретариат. Оттам прибавят: "  Информация за дейностите си дължи на обществото прокуратурата "

В същото време ДАНС лиши достъпа до секретна информация на секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов.

" Нa 9 юли 2020 година, въз основа реализиране на законово регламентираните функционалности на Държавна организация „ Национална сигурност ”, са връчени Отнемане на позволение за достъп до класифицирана информация до равнище „ Строго секретно “ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до равнище „ Строго секретно “ на лицето П.У. Лицата са висши чиновници в Администрацията на Президента на Република България. В хода на реализиране на законово регламентираните функционалности на ДАНС, за същите лица са добити данни за ненандеждност от позиция на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация ", се споделя в известие на ДАНС.

Междувременно стана известно, че бизнесменът Пламен Бобоков е задържан в София по следствието за търговия с въздействие, по което беше разпитван и президентският секретар Пламен Узунов. Би Ти Ви оповестява, че той е арестуван за 24 часа по това разследване. Според юриста му Ина Лулчева е нелегално той да бъде задържан по Закона за Министерство на вътрешните работи, в случай че не му е повдигнато обвиняване за търговия с въздействие.

И секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е бил задържан в региона на Пловдив, потвърди за Би Ти Ви адвокатът му Емилия Недева. Узунов е бил арестуван за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи.

За това следствие прокуратурата заяви в средата на предишния месец като пусна серия от скрийншотове на диалози, за които твърди че са от телефона на Бобоков. На няколко пъти по това дело бяха разпитвани и Бобоков, и Узунов. По това следствие бе разпитван и министър председателят Бойко Борисов, който също се оказа, че има чат с Бобоков. Към момента не е известно по това произвеждане да има повдигани обвинявания.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР